Torstai

Kirjoittaja: Henri

Syksy ja kuulumiset

Kesä oli, tuli ja meni. Meidän kesäämme kuului kaikkea hyvää. Kesällä olimme laitumella harjaannuttamassa taitojamme ja leputtamassa aivoja, jotka lähes ylikuormittuivat keväällä olleessa kiireessä. Asiaan. Olemme alkaneet työstämään monenlaisia projekteja syksyn tullen. Asiakasprojektimme ovat tietenkin salaisia, kunnes niiden julkaisun aika koittaa. Tiny Villain on kuintenkin ajatellut tekevänsä myös avoimen lähdekoodin projekteja. Yksi tällaisista projekteista on sähköposti osoitteiden ja domainien hallintaan luotu web-sovellus. Tarkoituksena on helpottaa sähköpostipalvelinten kanssa hääräävien sysadminien hommia. Monelle tuttu PostfixAdmin on kuitenkin kirjoitettu php:lla, jonka vuoksi haluamme hankkitua siitä eroon oman Django-projektimme avulla. Tästä ja monista muista ohjelmistojen kehitykseen ja kaikenlaiseen web-suunnitteluun ja toteutukseen liittyvistä asioista syksymmällä. Tarkoituksena on päivittää lokikirjaamme ahkerammin, syksyn saapuessa kotoiseen Turkuun.

Ensin työ ja sitte huvi

Syksy on täällä ja vallitsevan valon vähenee ja aurinko laskee aina vain aikaisemmin. Valokuvaus on mukavaa, mutta vähenevä valo pakottaa kuvaajat käyttäämään erinäisiä tukia ja ulkopuolisia valonlähteitä - salamavaloja siis.

Rokkitähti

Päätimme siis lähteä kuvaamaan ja säätämään ulos. Ensiksi oli löydettävä jonkilaista miellyttävää taustatekstuuria, jonka edessä mallit voisivat poseerata. Mallit peruivat keikkansa, joten oli itse heittäydyttävä areenalle. Salamavalojen säätäminen otti aikansa, mutta se kannatti. Ainoa todellinen vastoinkäyminen oli orjasalamien laukaisuun tarvittavien lähettimien puuttuminen. Onneksi sellaisetkin saadaan lainaan, joten kiitos Simolle. Salamat siis laukaistiin orjakennoilla, välähdyksen tai infrapunaohjauksen avulla. Kuvauksissa käytetyt varjot torjuivat todella tehokkaasti orjasalamoiden toiminnan. Yli tunnin väkerryksen jälkeen setuppi oli kasassa. Käytössä oli siis yhteensä viisi salamaa. Kaksi oli varjoissa kiinni, heijastaen valoa kuvattavan sivuille ja kaksi takana valaisemassa taustaa. Asetelmaa ja valojen paikkaa muutettiin aina välillä, uudenlaisten kuvien toivossa.

Rokkitähti

Kuvista saatiin hyvää materiaalia, jota ei ole vielä kokonaan keritty käsittelemään. Toivottavasti tälle on piahkoin aikaa. Yhden asian kuitenkin opimme. Pimeässä kuvatessa on hyvä muistaa liikkua rauhalliseste, jotta kaluston tahattomalta tuhoamiselta vältyttäisiin. Onneksi mitään ei tuhoutunut. Taskulamppu on korvaamaton kapistus pimeällä kuvattaessa. Ainoa lisävalo, salamat, häikäisevät kummasti, jolloin on vielä vaikeampaa hahmottaa mitä etsimessä ja sen ympärillä tapahtuu. Kuvausten jälkeen laitoimme kamat purkkiin ja menimme autoon ihmettelemään ottamiamme ruutuja tietokoneen näytöltä.


KOMMENTIT

Heikki Rahkonen

06 syyskuuta 2010, 16:19

Kivoja kuvia. Itse olen aivan liian laiska kantamaan noita salamavehkeitä mukana, mutta ehkä talvella taas pari kertaa kun duunistakin niitä lainaksi löytyy ;)